fbpx

Hoe voorkom je een inbraak – onze tips

Onlangs was in het nieuws te zien dat er een ware inbraakgolf gaande is in de regio Noordoost Friesland. Onder andere in Gytsjerk, Oentsjerk, Tytsjerk, Burgum, De Westereen, Kollum en Buitenpost werd de afgelopen tijd ingebroken. Voorkomen is beter dan genezen! Alhoewel er nooit 100% zekerheid te bieden is, zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om een inbraak te voorkomen. Lees daarom onze tips om inbraken tegen te gaan.

Onlangs was in het nieuws te zien dat er een ware inbraakgolf gaande is in de regio Noordoost Friesland. Onder andere in Gytsjerk, Oentsjerk, Tytsjerk, Burgum, De Westereen, Kollum en Buitenpost werd de afgelopen tijd ingebroken. Een inbraak in je woning of bedrijfspand kan behoorlijk veel impact op je hebben. De materiële schade, het ontvreemden van geld of dure artikelen zijn al erg vervelend. Erger wordt het nog wanneer er spullen die je dierbaar zijn worden ontvreemd.  Een inbraak kan nog jarenlang gevolgen hebben op je gevoel van veiligheid. Dus voorkomen is beter dan genezen! Alhoewel er nooit 100% zekerheid te bieden is, zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om een inbraak te voorkomen. Daarom delen we graag onze tips.

Tips om inbraak te voorkomen

Maak het inbrekers moeilijk

Voor veel inbrekers geldt dat hoe makkelijker zij een inbraak achten, hoe eerder zij ervoor zullen kiezen om ergens in te breken. Huizen met openstaande deuren, een touwtje dat uit de brievenbus hangt, een sleutel dat in een contact van een auto zit; de gelegenheid maakt de dief, zegt men wel eens. Het is dus zaak om het inbrekers niet te makkelijk te maken. Maar hoe doe je dat?

  • Voorzie je huis of bedrijf van goed hang- en sluitwerk. Als een deur of raam moeilijk open te breken is, zal het de inbreker wellicht teveel tijd kosten om bij jouw woning of pand naar binnen te gaan. Tijd is een risico voor een inbreker. Hoe langer hij bezig is, hoe meer kans dat hij betrapt wordt.
  • Sluit deuren en ramen als je niet thuis bent. Het klinkt zo simpel en dat is het ook, maar ga eens eerlijk bij jezelf na: doe jij altijd de deur op slot als je even naar de buurvrouw bent?
  • Een container onder een openstaand raam is vragen om moeilijkheden. Zorg ervoor dat je geen ‘opstapjes’ creëert rondom je woning of bedrijfspand.
  • Fotografeer je waardevolle spullen. Mocht er wel bij je ingebroken worden en jouw waardevolle spullen worden ontvreemd, dan is de opsporing van jouw spullen een stuk gemakkelijker als je bewijslast hebt dat het van jou is.
  • Zorg ervoor dat je huis bewoond lijkt, ook als je er niet bent. Op vakantie? Zorg met een tijdschakelaar dat ’s avonds gedurende enige tijd een lamp binnen aanspringt. Vraag een buurjongen of hij zijn auto op jouw oprit wil parkeren. Laat iemand dagelijks de post uit je brievenbus halen en informeer je buren dat je een tijdje weg bent.
  • Verlicht je erf waar mogelijk.
  • Schaf camerabewaking aan. In veel gevallen heeft een beveiligingscamera alleen al een afschrikwekkend effect. Er is geen inbreker die graag de volgende dag op Facebook wil verschijnen. En mocht het hem nou niet afschrikken, dan heb je later altijd nog beelden waarmee je naar de politie kan. Camerabeelden helpen de politie bij het opsporen van de inbreker in kwestie.
  • Noteer gegevens van personen die je niet vertrouwt. Bijvoorbeeld kentekens van verdachte voertuigen, een signalement van iemand die je bij de buren rond het huis ziet lopen of een kleur van een auto. Hoe sneller je het opschrijft, hoe beter. Als je het niet opschrijft vervagen je herinneringen na verloop van tijd en kun je je afvragen wat nou ook alweer het kenteken was.

Wil je meer informatie over inbraakbeveiliging of onze producten en services? Neem contact op!